Ученици

Ученици влязоха в Парламента с предложения по бъдещия закон

Ученици от новоучреденият Съюз на учениците в България се срещнаха в Народното събрание с една от парламентарно представените партии, на която представиха своите идеи и предложения за промени в закона за предучилищното и училищно образование, информира news.bg.

Младежите търсят срещи с всички парламентарно представени партии, за да намерят подкрепа на исканията си.

Сред тях са стипендията за отличен успех да бъде еднаква за всички училища и да е с минимален размер, равен на 15% от минималната работна заплата.

Освен това те пожелаха ученическите съвети да станат юридически лица с нестопанска цел, които да имат правото да вземат отношение при назначаването на директори и учители, при изключването на ученици, изготвянето на учебните програми и участие на педагогическите съвети.

Според вижданията им всеки ученик над 16 години трябва да има правото да стажува в държавната администрация и да учредява неправителствени и доброволчески организации, а препоръките от тях да натежават в полза на ученика при кандидатстване във ВУЗ-ове.

Според тях понякога има трудности при връзката между ученици и учители и едно от предложенията им е има учебен час за опознаване на учителя „в битовата му среда“.

Други пък поискаха учебният подход да бъде по-разчупен и да се изнасят открити уроци извън територията на училището.