Учители

Летен списък със задачи за учители

Никой учител не си почива безгрижно на плажа или поне дните му не са така спокойни през трите месеца ваканция. Как обаче да се съчетае заслужената почивка с подготовка за работата през следващата учебна година?

Отговор на този въпрос ни дава блогът „В час“ (vchas.com), където намираме импровизиран списък със задачи за учителите през лятото.

Летен списък със задачи за учители (Оригинална статия)
Автор: Габриела Миланова

Още от малка исках да стана учителка. Струваше ми се като перфектната професия – работиш по един два часа на ден, а почиваш цяло лято. После станах учителка и осъзнах, че между преподаване, планиране на уроци, проверки, комуникация с учениците и техните родители, извънкласни занимания и опитите да съм в крак с новото в областта, в която преподавам, двата часа на ден се оказват всъщност над 65 часа седмично. Съвсем оправдана е тогава лятната ваканция за учителите, въпреки че всички знаем от опит, че никой учител не почива безгрижно на плажа в продължение на цели три месеца.

 
Ако поне един път сте се замисляли сериозно дали да напуснете работата си през изминалата учебна година, или един определен кошмарен ученик все още ви кара да превъртате наум къде сте сгрешили или как е трябвало да постъпите с него/нея, или училищната администрацията ви е докарвала до истерии, заради които сте намразвали цялата си професия, значи е време наистина да си починете. Без уроци, оценки, планиране, пресмятане. Време е всеки един от нас да обърне внимание на сферите от живота си, които остават малко или много пренебрегнати през учебната година: семейство, дом, социален живот, личностно развитие, дори здраве.
 
Когато се свестите, ви предлагам  един списък с идеи как да използвате свободното си време, за да се самоусъвършенствате като учител през лятото:
  1. Експериментирайте със социалните медии. Ако вече използвате Facebook активно и виждате ползите от извънкласната комуникация с други учители, ученици и техните родители, или не мислите, че Facebook има място в образованието, може да опитате Twitter, който е далеч по-малко персонален и с който можете да изпращате кратки съобщения до последователите си. Направете си профил в LinkedIn (т.нар. „професионален Facebook“), където можете да разширите кръга професионалисти и учители, с които общувате. Започнете да водите блог, за да видите дали това е нещо, което би ви помогнало през предстоящата учебна година.
     
  2. Захванете се да научите английски най-после, ако вече не сте. Интернет е безкраен източник на вдъхновение и знания, който за съжаление остава заключен за много български учители, които не са успели да намерят време да научат английски. Никога не е късно човек да научи нещо ново, а и е полезно за нас да бъдем в позицията на учащи, за да разширим перспективите си в преподаването.
     
  3. Организирайте се. Сега е времето да се отървете от купчините насъбрала се хартия, записки, непотърсени домашни и тестове. Изхвърлете максимално много от материалите, които „може да потрябват някой ден.” Учителската професия се развива бързо и вместо да ровите в старите си материали, използвайте времето за осъществяване на нови идеи и подходи.
     
  4. Разширете кръга от колеги във вашата област, с които общувате. Никой не може да ви разбере по-добре от човек със същата професия. Използвайте социалните мрежи, за да се запознаете с други учители и да почерпите опит, идеи и материали от тях. Дори да сте убедени, че няма по-добър специалист от вас, истината е, че всеки може да научи много от друга гледна точка.
     
  5. Свикнете да не използвате хартия. Учениците ви (а и природата) със сигурност ще оценят вашата позиция и дори ще се зарадват ако въведете колкото може повече дигитални материали. Научете и учениците си да не използват хартия. Вижте няколко идеи за алтернативни начини да давате домашни или учебни проекти, които не само, че не изискват хартия, но и събуждат креативността на учениците.
     
  6. Посетете уебинар или семинар за учители и четете материали, свързани с вашата област. Сега е момента да влезете в крак със случващото се в сферата, в която преподавате. Учениците ни винаги ценят това, че сме подготвени с последните методи, открития и факти. Онлайн семинарите пък винаги отварят очите ни за подходи, които не са ни минавали през ума до момента. Свободно обменяйте опит с други преподаватели, защото по този начин не оставяте други да се възползват от идеите ви, а просто заменяте своите за нови и свежи.
     
  7. Изпробвайте ново онлайн приложение. Не се страхувайте от интернет приложенията – експериментирайте с тях. Вижте кое би работило добре във вашата класна стая. Аз се опитвам да събирам всички дискутирани инструменти и приложения на една страница в блога. Изберете си нещо от списъка и просто си поиграйте с него. Може да улесните живота си или да го направите много по-забавен.
     
  8. Записвайте идеите си. Случвало ли ви се е да получите страхотна идея, но за съжаление за урок, който вече сте преподавали преди две седмици, така че просто я изоставяте. Учителите постоянно се сблъскват с идеи за уроци и примери в ежедневието си, но в бързината бързо ги забравят. Не позволявайте това да се случи, имайте си тефтер с идеи (или още по-добре – електронен бележник). Следващата година ще сте благодарни, когато отново се наложи да преподавате същия материал.
     
  9. Попитайте учениците си какво мислят за вас и уроците ви, разбира се анонимно. Дори и да са влизали в часовете ви представители на училищната администрация и да ви оценяват по даден начин, никой няма по-добър поглед върху това как преподавате от хората, които прекарват най-много време в часовете ви – вашите ученици. Използвайте онлайн инструмент като PollDaddy.com, за да създадете безплатен виртуален въпросник и го разпратете на децата. Не е нужно да се вслушвате във всичките им съвети, но със сигурност ще получите идеи как да подобрите работата си през следващата учебна година.
А вие какво сте планирали за лятото си? Сигурна съм, че много от вас могат да добавят чудесни предложения към този списък. Пожелавам на всички учители едно спокойно и вдъхновяващо лято!