Ученици

Учениците ядосаха Бойко Борисов

Със спорен успех премина ученическия протест срещу големината на колендната ваканция, който беше подготвят от седмици в различни градове на страната и онлайн в социалната мрежа Facebook.

Вместо очакваните над 1000 ученика в Шумен, на площада излязоха не повече от 600, които разпъваха трансперанти и надуваха вувузели. „Сега вие определяте ваканцията ни, след време ние – пенсията ви!“ се четеше на един от плакатите.

В други градове проявата беше уважена от още по-малко ученици, а в София бунтуващите се не бяха повече от 20.

Отношение по проблема взе и министър председателят Бойко Борисов, който в последните дни упорито бягаше от коментар по темата.

„На границата сме демокрацията да се превърне в анархия. Учениците не могат да решават колко да почиват, защото така изобщо няма да отидат на училище. Ваканцията е една и съща от много време. Ами ако всички кажем – искаме да работим от 12-13:00 часа, след като се наспим?“, не скри възмущението си Борисов.

От своя страна от министерството на просветата разкриха, че за следващата година ще се търси мнението на ученици и родители.

„Самата система за определяне на почивните дни е далеч по-сложна отколкото си мислят хората. Ако учениците почиват, трябва да почиват и всички работещи, защото ако големите ученици могат да са сами вкъщи, то за малките трябва и някой, който да е с тях – обикновено родител“, обясниха от министерството.