Ученици

Учениците от Асеновградско-с по два бележника

С по два бележника вече ходят на училище учениците в Асеновградско. Това се налага заради приетите тази година промени в Закона за училищното образование. Според реформата, учениците ще носят у себе си, както стандартния бележник, в който ще се вписват ученическите оценки, така и „Бележник за кореспонденция“. Целта на новия документ е да осигури обратната връзка между преподаватели и родители.

Специалният бележник може да бъде и приспособен обикновен тефтер. В него учителите имат възможността да вписват забележки и похвали за децата. А родителите могат да задават въпроси, свързани с развитието и израстването на ученика в клас. Първото учебно заведение в Асеновград, чиито възпитаници са получили безплатно своя официален „Бележник за кореспонденция“, е ОУ „Петко Каравелов“. Ръководството и преподаватели от училището са решили, че щом документът е поискан от Министерството на образованието и е заложен чрез изменение на Закона, би следвало той да бъде официален, а не да е обикновен тефтер.

От майките и татковците се очаква редовно да преглеждат и този бележник и да удостоверяват с подписа си, че са запознати със съдържанието на съобщението. Още толкова пространство е оставено и за въпроси от родителя, които ще получат своя отговор в писмен вид.

В края на бележника, решението на инициаторите е да бъдат предложени няколко съвета към асеновградските майки и татковци: „Никога не забравяйте, че понякога и Вие грешите… Научете се да признавате грешките си. Така печелите доверието и приятелството на детето. Учете детето да уважава другите около себе си… Мъдрата любов прави детето щастливо и добронамерено…“.

Източник: actualno.com