Мнения

България е домакин на конференция на TeachforAll

България е домакин на първата в Европа глобална конференция на влиятелната международна мрежа за равен достъп до образование TeachforAll.

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на образованието Меглена Кунева ще открият форума с над 400 гости и образователни експерти от цял свят.

Между 25-и и 27-и октомври в Американския университет в Благоевград форумът ще събере едни от най-изтъкнатите световни експерти и международни лидери в сферата на образованието с провокативната тема “Да си представим образованието по различен начин”. Форумът ще бъде открит лично от президента на Република България Росен Плевнелиев, и министърът на образованието и науката Меглена Кунева, която е и домакин на вечерята в първия ден на конференцията.

Основна цел на събитието е да разкрие възможностите и предизвикателствата пред развитието на световното образование в ерата на глобализация. Форумът също се стреми да действа като платформа за обмяна на добри практики и идеи от успешни иновативни училища, които да помогнат за осигуряването на достъп до качествено образование на всяко дете в ХХІ век. Съорганизатор на конференцията в България е българският представител в мрежата TeachForAll – Заедно в час, с подкрепата на Фондация “Америка за България”.

Темата на форума “Да си представим образованието по различен начин” ще бъде развита под формата на работилници и динамични дискусии, както и чрез споделяне на различни добри практики, представени лично от водещи образователни експерти, иноватори и предприемачи. Участниците в конференцията ще бъдат провокирани да развият своето виждане за ролята на образованието и неговите цели в контекста на глобализацията във всяка сфера на живота.

Сред основните теми, които ще бъдат засегнати по време на международния образователен форум са: образованието за и през иновации и предприемачество; ролята на глобалното гражданство за преосмисляне на обществото и образованието, изграждането на умения и нагласи на учениците за цял живот, образование според индивидуалните нужди на всеки ученик; значение на ранното детско образование, учене чрез игра и други.

На форума в Благоевград специален фокус ще бъде поставен още върху българския контекст и предизвикателствата и възможностите пред образователната ни система. Участие ще вземат и ученици от училища-партньори по програма Заедно в час, които ще се включат в няколко сесии на конференцията. Тяхното участие затвърждава и ключовата роля на учениците във формирането на нова визия за образованието на бъдещето.

Сред основните лектори на събитието са образователните лидери: Джени Нагаока, виден изследовател от Университета в Чикаго в областта на съвременното образование и развиването на умения на ХХI век; финландският предприемач и иноватор Саку Туоминен, основател на образователната компания Scool, която помага на училищата да внедряват и разработват иновации; Киранбир Сети, създателка на едно от най-прогресивните и успешни училища в Индия „Ривърсайд“ и финалист за Глобалната учителска награда за 2015; Сара Котнър, основател и изпълнителен директор на мрежата от училища Montessori for All, основана на метода на Мария Монтесори, както и още много създатели на новаторски училища и образователни проекти от цял свят. Освен тях в конференцията в Благоевград ще се включат още представители на всички 40 национални организации на TeachforAll, както и ключови лидери за мрежата – създателката на TeachFor America УендиКоп, създателя на метода “Преподавай като лидер” Стивън Фар и други.