Ученици Училища

Учениците избират фирма за дуално обучение онлайн

Всички работодатели и фирми, които предлагат дуално обучение (учене чрез работа) и отговарят на изискванията за осъществяването му, ще бъдат безплатно включени в онлайн информационна база данни.

Така гимназистите ще могат да избират в коя фирма да работят през компютъра си. Платформата ще бъде създадена на сайта на Министерството на икономиката и ще бъде поддържана от ведомството, става ясно от проекта на наредбата за новата база данни, публикуван за обществено обсъждане.

Онлайн платформата ще включва информация за професията и специалността, по която ще се осъществява обучението чрез работа, както и на колко ученици и ментори работодателят ще може да осигури реална работна среда.

Всяка фирма ще обявява и гимназиите, с които вече има сключени договори за сътрудничество. Сред информацията в платформата ще са и адресите на помещенията, в които децата ще се учат чрез работа.

Чрез базата данни учениците ще могат да видят социалната политика на дадена фирма – какви преподаватели ще ги обучават, ще получават ли стипендии, какви са работните помещения, обясни още преди няколко месеца пред „Монитор“ министърът на икономиката Емил Караниколов. Всички работодатели могат да заявят желанието си за включване в платформата със заявление по образец. То се разглежда в рамките на 5 работни дни, а одобрение се получава до 15 дни.

Според проектонаредбата, ако впоследствие се установи, че някоя фирма вече не отговаря на дадено условие, то тя ще бъде изключена от платформата.

Един работодател може да прекрати и по свое желание участието си в информационната база.

Два пъти годишно пък образователното министерство трябва да подава информация на Министерството на икономиката за всички осъществени и прекратени партньорства между работодатели и професионални гимназии, за да бъдат отразени в платформата.

Източник: monitor.bg