Ученици

Ученик впечатли министъра

Министърът на образованието Сергей Игнатов лично покани ученикът Светослав Мишев от Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново на световния конгрес на младите египтолози, който ще се проведе на 22 и 23 септември тази година в София.

Проф. Игнатов, който самият е специалист по Египет, остана впечатлен от открития урок на десетокласника, който се проведе преди няколко дни.  

Министърът изслуша с интерес едночасовата презентация на ученика „Щрихи от египтологията“ и похвали момчето и неговите учители, пише местната преса.

„София ще е домакин на седмия Световен конгрес на младите египтолози, в който ще участват авторитетни учени от цял свят. Във форума България ще има възможност да се представи и с най-млад участник в лицето на Светослав”, каза Игнатов, цитиран от vtnovini.com.

Той съобщи, че наши египтолози са открили мумия в египетската гробница на велик жрец, която проучват от няколко седмици в Луксор.

Българският екип проучва гробницата на жреца Пи Ай от времето на Рамзес ІІ. В разкопките в Луксор, на западния бряг на Нил, участват и студенти на Игнатов.