Институции

Университетите ще подготвят стратегии за развитие за следващите 20-30 години

Всеки университет ще трябва да подготви стратегия за своето развитие в следващите 20-30 години. Това е поискал образователният министър Красимир Вълчев на среща с с представители на Съвета на ректорите, съобщиха от просветното ведомство. Вълчев е заявил, че ще продължава преструктурирането на финансирането на висшето образование и приема на студенти, както и политиката на по-тясно обвързване на финансираните от държавата специалности с пазара на труда. При финансирането на университетите обаче ще се отчита и регионалната значимост на част от професионалните им направления.

Ректорите са предложили всички сега действащи закони в областта на висшето образование да бъдат обединени в един. В момента образованието и науката се управляват от четири нормативни акта, които на моменти си противоречат, съобщиха от ведомството.

Вчера Вълчев се е срещнал с председателя на Българската академия на науките академик Юлиян Ревалски, с когото са обсъдили Националната стратегия за развитие на научните изследвания. Тя ще бъде внесена за обсъждане в Министерския съвет, за да бъде предложена на Народното събрание.

 

Източник: dnevnik.bg