Училища

Броим 1000 лева за бавачка, 500 лева за частна градина

До 1000 лева месечно за частна бавачка трябва да извадят родителите, чиито деца не са приети в общинска ясла или градина и в същото време нямат баби, на които да ги поверят. Двойно по-евтино може да излезе решението им да заложат на частна детска градина. Това показва проверка на „Монитор“ в големите градове в страната. Според данни на Министерството на образованието и науката у нас има 94 частни детски градини 73 от които са в София. Месечните такси вървят средно около 500 лева, като може да се намерят и забавачки срещу 300 лева. Тарифата обаче може да скочи и до 800 лева, в зависимост от услугите, които се предлагат.

Платените детски заведения разполагат със собствена кухня и спортна площадка, постоянен медицински контрол и консултации с психолог и логопед. Ученето се редува със занимания по музика, танци, изкуства и спорт. Частните заведения осигуряват чуждоезиково обучение и транспорт от врата до врата, но в повечето случаи това вдига месечната такса. В по-малките градове в частните забавачки или парти клубове цената излиза по-тънко от 200 до 300 лева, но децата са настанени в малки помещения, без спортни съоръжения, а родителите носят храна от вкъщи или доплащат най-малко 5 лева за закуска и обяд.

В Пловдив семействата трябва да заделят около 400-500 лева за частна детска градина. Във Варна пък руснаци цакат по 1000 лева на месец на професионални забавачки, за да гледат отрочетата им. Наред с възпитанието на хлапетата обаче те искат лелките да говорят родния им език, а понякога им връчват метли и ги карат да готвят.

Източник: monitor.bg