Мнения

Университетите ни извън топ 100 в Европа според “Еразъм“

Нито един роден университет не намери място в челната стотица в Европа, по брой на студенти, участващи в програмата „Еразъм“, съобщи в своя статистика Европейската комисия. „Еразъм“ дава стипендии на повече от 200 000 студенти годишно.

Програмата „Еразъм“ дава възможност за реализиране на определен период на обучение в европейски висши училища. Той е минимум три и максимум десет месеца. Проектът на Европейксата комисия осигурява достъп до други висши образователни системи, както и отлични условия за досег до културата и обществено социалните особености на съответната страна.

В първата десятка са седем испански и три италиански висши учебни заведения. Университетите във Валенсия и Гранада са най-предпочитани за стажове и курсове, става ясно от изнесените данни. Те са привлекли между 1600 и 1900 чуждестранни студента за миналата учебна година.

Университетът в Гранада е първенец и сред тези, които са изпратили най-много младежи по програмата зад граница – 1851. Следва висше училище в Мадрид и това в Болоня, Италия.

Сред най-предпочитаните дестинации Испания са още Франция и Великобритания.

Сред ВУЗ-овете от Източна Европа най-високо по показателя приети на курс или стаж студенти се котира Карловият университет в чешката столица Прага. Той е 13-ти с малко под 1000. В другия показател – приети, той е дввети. Първи сред източноевропейските е Варшавският университет, заемащ шеста позиция.

В престижната класация личат имената на университети още от Румъния („Александър Йоан Куза“ в Яш – 69-ти) и заемащият 99-то място Истанбулски технически университет.

„Това е оценка за конвертируемостта и качеството на висшето образование у нас. Българските университети не са достатъчно открити към европейското образование“, коментира евродепутатът и кандидат за президент на предстоящите избори през октомври Ивайло Калфин. Според него е нужна повече ангажираност на държавата по проблемите на младите хора, които се обучават в родните ВУЗ-ове.

През миналата година българските университети са приели 627 чужди студенти, докато българите отишли зад граница са 1687. Зад нас са само страни като Лихтенщайн и Люксембург, както такива, които са по птдалечени като Исландия и Кипър.

През 2009/10 г. бюджетът на “Еразъм” е бил 415 милиона евро.