Училища

Уволненият директор на СМГ: Ще заведа дело

Уволненият директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов ще оспори в съда решението на Регионалното управление на образованието. Това обяви той пред „Дарик“, след като отказа да подпише заповедта за отстраняването му. Според него връчването на документа е било режисирано.

„Смятам да заведа дело и каквото стане. Нататък не знам, ще видя. Имаше много малко време да се прочете целият труд. Помолих да ми го дадат на спокойствие да си го прочета, не ми го дадоха. Казаха, че трябва или да се разпиша, или да… И аз съответно не се разписах. Сега ще го взема, ще видя какво има вътре и ще преценя“, каза той.

Според него една от основните причини за скандала, който тръгна от освободената учителка Петя Тодорова са пари. „Председател на училищното настоятелство, което менажира курсовете, които генерират един огромен капитал, е дама, чието дете е в класа на Петя Тодорова. Самата Петя Тодорова управлява финансите на настоятелството с разписани чекове от госпожа председателката. В самото настоятелство, в управителните му органи има десет човека и четирима от тях са учителите Илияна Цветкова, Румяна Караджова, Петя Тодорова, Явор Минков и председателката Спасова. Тоест пълен контрол на парите на настоятелството“, обяви Стоянов.

Според информация на „Стандарт“ сумата възлиза на 1 млн. лева на година. Основна част от тях се разпределят като премии между учителите. А за курсовете се ползва марката СМГ, базата на гимназията. За нейна сметка остават и консумативите. 

Междувременно, на длъжността директор на СМГ временно e назначена Зоя Савова, съобщиха от Регионално управление на образованието (РУО).
Обявата за позицията беше публикувана в понеделник, а конкурсът се проведе в рамките на няколко часа. А потребители в Интернет обсъждат видеоклип, който показва как Стоянов говори в църква в подкрепа на даването на десятък. За БНТ Стоянов заяви, че клипът е заснет преди пет-шест години и че тогава все още не е бил директор, а само учител. Той отказа да поясни коя е църквата. Уточни само, че се намира в Дупница.

По думите на Стоянов родителите на децата в СМГ не са уведомени за тази дейност, защото тя няма отношение към професията му. От просветното министерство не дадоха отговор на въпроса дали религиозната дейност на Стоянов в извънработно време е в нарушение на длъжностната му характеристика. Добавиха, че при тях не е постъпвал сигнал за извършване на такава дейност конкретно в СМГ.

Източник: standartnews.com/ news.bnt.bg