Учители

Увеличението на заплатите става факт следващата седмица

За гласуване на увеличението на заплатите на учителите на последното заседание на правителството не остана време, пише „Труд“. Няма обаче опасност анонсираното покачване на възнагражденията да отпадне.

„Имаше много точки, а трябваше да се ходи и на блицконтрол. Има финансова обосновка и най-вероятно следващата сряда ще бъде гласувана“, каза образователният министър Анелия Клисарова.

Стартовите учителски заплати се увеличават с между 3 и 6% от 1 септември. За това се договориха просветното министерство, синдикатите и работодателите в подписания преди седмица Колективен трудов договор.

Сам по себе си този факт отхвърля възможността за драма в последния момент.

От 1 септември младшите учители, учителите, педагогическите съветници, ресурсните учители и възпитателите ще получават стартова заплата не по-ниска от 530 лева. Стартовата заплата на старшите учители и старшите възпитатели няма да е по-ниска от 555 лева, а главните учители и главните възпитатели ще започват работа с най-малко 590 лева.

Помощник-директорите ще стартират със заплата 630 лева, а директорите на училища, детски градини и обслужващи звена – с 680 лева.