Мнения

Търново не иска Тараклийския университет да е филиал на Русе!

Ръководството на Великотърновския университет “Св.св.Кирил и Методий” е против  Тараклийският държавен  университет в Молдова да става филиал на Русенския университет. “Ние възразяваме срещу тази вероятност и подозираме лобистки интереси”, категорично заяви ректорът проф. Христо Бонджолов.  

Ръководството на ВУЗ-а е много притеснено от появилите се в публичното пространство  твърдения, че създаденият през 2004 г. университет за българската общност в Молдова може да бъде прехвърлен към Русе. По тази причина проф. Бонджолов е изпратил възраженията си в писма до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя в оставка Бойко Борисов, Цецка Цачева и Меглена Кунева. В тях ръководството на Великотърновската Алма матер описва подробно историческата свързаност на ВТУ с Тараклийския университет, както и фактът, че  е имало идея учебното заведение да бъде филиал на Великотърновския университет, а не самостоятелен държавен ВУЗ в Молдова. „Нямаме нищо  против колегите от Русе. Но бяхме силно изненадани от това, че се прекъсва една традиция, която и в този момент продължава”, коментира още  проф. Христо Бонджолов.

Контактите в Молдова и идеята  за създаване на български филиал са започнати от проф. Пламен Павлов, който по това  време е бил  председател на Държавната агенция за българите в чужбина и тогавашният заместник-ректор по научната дейност на ВТУ проф. Атанас Дерменджиев. Проф. Павлов подозира, че зад преструктурирането на Тараклийския университет във филиал на РУ има лобистки интереси.

От ръководството на ВТУ подчертаха и факта, че от самото начало в Молдова  се смята, че там има филиал на ВТУ. Българската общност  има нужда от този филиал. Русенският университет не може да защитава и развива българистиката. Ако след няколко години, когато се сблъскат с трудности, се сложи край на проблема, българската общност няма да стои там, а ще отиде в Кишинев.

Източник: actualno.com