Ученици

Тревожно: Първокласниците са с около 10 000 по-малко от родените през 2007 г. деца!

„Отпадащите ученици са тежък проблем за системата. Има много деца, родени у нас, но заминали в чужбина, деца от емигрантски семейства. Това са двете групи, които правят непредвидим крайния брой на влизащите в класните стаи“, сподели в интервю за всекидневника „Преса“ служебният образователен министър доц. д-р Румяна Коларова.

Около 10 000 по-малко са първокласниците в сравнение с броя на родените през 2007 г. деца.

„За съжаление няма как да се проследи къде се „губят“ те. Това, в което съм напълно убедена, е, че демографската криза силно мотивира учителите да търсят първокласници. Дори в кварталите, където по правило има много необхванати“.

„Разказаха ми за семейства, които се занимават с дърводобив. Те дори не живеят в града, където биха могли да бъдат посетени от педагозите. Това обаче не е единственият проблем. Ако подобно дете не е минало през двете години образование в детската градина, как учителите да съставят клас? Как мотивираш този клас да учи заедно? Учениците, за които говоря, в никакъв случай не са интелектуално изоставащи, а само пропуснали етапи в своето развитие. Как да са наравно със съучениците си?“, задава основателни въпроси министърът.