Училища

Техническа грешка притесни зрелостници в Стара Загора

Грешка в дипломите на 240-те зрелостници на елитната гимназия с преподаване на чужди езице „Ромен Ролан“ в Стара Загора притесни и тях и родителите им, броени дни преди крайните срокове за кандидатстване в различни чуждестранни университети.

Пропускът е от техническо естество – погрешно е попълнен редът за часовете по профилирана подготовка. За гафа се разбира при подаване на документа за легализация при кандидатстване в чужбина, информира bTV.

„Това е техническа грешка, случва се, случвало се е и друг път. Компютър работи, хората работят, нормално е. Не виждам нищо притеснително не е първата сгрешена диплома“, спокойна е директорът на гимназията Теодора Николова.

Според нея повод за безпокойство няма. Въпреки грешката, дипломите са валидни.

„Ако министърът разпореди, ще подменим бланките за целия випуск, за сега нямаме такова нареждане“, добавя Николова.

Учениците обаче са сериозно обезпокоени.

„Повечето от тази гимназия кандидатстваме в чужбина. Аз съм от немска паралелка и кандидатствам в Германия, няма как да кандидатствам, защото няма как да си изкарам втора легализация“, споделя зрелостничка.

Директорът на регионалния инспекторат по образованието, Татяна Димитрова, съобщи, че има договорка с образователното министерство кандидат студентите да ползват старите входящи номера, за да се съкрати срока за проверка.