Съществува опасност от злоупотреби по схема „Училищен плод”

Съществува опасност от злоупотреби по схема „Училищен плод”

Съществува опасност от злоупотреби по схема „Училищен плод”, твърдят от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

Наредбата за доставките беше променена по настояване на вицепремиера Валери Симеонов. От асоциацията подозират, че има лобистки интереси тази година.

Чавдар Маринов, който е представител на асоциацията, обясни в студиото на bTV, че притесненията им са, че Милена Рашева, която е подала заявление като земеделски производител, ще се облагодетелства от тази схема.

Рашева обясни, че е подала само молба и тепърва предстои проверка, която ще установи дали фирмата ѝ може да покрие броя училища, които ще участват в програмата.

Слави Кралев от дирекция „Пазарни мерки и организации на производителите“ в министерството на земеделието уточни, че тази схема се прилага в България от 2010 г. Тогава доставките са се извършвали само от търговци, през 2016 г. се дава приоритет и на производителите, но през миналата година това не е постигнато. Идеята е тази година наистина приоритет да имат производителите.

Кралев увери, че всеки от кандидатите за доставка на плодове в училище ще бъде внимателно проверен.

Източник: btvnovinite.bg

Коментари във Facebook