Училища

Съществува опасност от злоупотреби по схема „Училищен плод”

Съществува опасност от злоупотреби по схема „Училищен плод”, твърдят от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

Наредбата за доставките беше променена по настояване на вицепремиера Валери Симеонов. От асоциацията подозират, че има лобистки интереси тази година.

Чавдар Маринов, който е представител на асоциацията, обясни в студиото на bTV, че притесненията им са, че Милена Рашева, която е подала заявление като земеделски производител, ще се облагодетелства от тази схема.

Рашева обясни, че е подала само молба и тепърва предстои проверка, която ще установи дали фирмата ѝ може да покрие броя училища, които ще участват в програмата.

Слави Кралев от дирекция „Пазарни мерки и организации на производителите“ в министерството на земеделието уточни, че тази схема се прилага в България от 2010 г. Тогава доставките са се извършвали само от търговци, през 2016 г. се дава приоритет и на производителите, но през миналата година това не е постигнато. Идеята е тази година наистина приоритет да имат производителите.

Кралев увери, че всеки от кандидатите за доставка на плодове в училище ще бъде внимателно проверен.

Източник: btvnovinite.bg