Учители

Съкращават учители, няма ученици!

Учители от много градове в България може да се окажат без работа, заради липсата на ученици и произтичащото от това закриване на паралелки.

Сред фрапиращите случаи е например Пазарджик, където незаетите места в училищата са близо 500, което значи и по-малко сформирани паралелки.

В региона са записани 863 осмокласници, като първоначалният план-прием е по-малък с 491 места, индормира шефът на регионалния инспекторат Йордан Чалъков, цитиран от Монитор. Той е заповядал да се закрият 17 паралелки, поради липсата на кандидати за тях.

Броят на ликвидираните паралелки е различен на различните места, но пък за сметка на това почти всички са засегнати, най-малкото с намален брой ученици.

В Монтана пък закриват десет паралелки за деветокласници, показват данните от местния образователен инспекторат. Липсата на ученици засяга вечерен клас в местно село, както и паралелкая в задочна форма на обучение в самия град. „На кантар“ са паралелки в Бойчиновци, Вършец и Медковец, уточнява вестник „Конкурент“. Промените засягат и ученици след седми клас, където също трудно се събират групи за обучение.

Три паралелки, по които са кандидатствали деца след седми клас ще бъдат закрити в Добричко. Още осем пък са тези след осми клас. За тях няма събрани по минимум 18 деца, пише пък „Нова добруджанска трибуна“.

Тези проблеми обаче водят след себе си и такива за преподавателите. „Монитор“ съобщава, че поне десет учители във Видин ще отидат на борсата, тъй като няма да има работа за тях. В малките населени места пък преподават предимно неквалифицирани кадри. На доста места часовете в единичните паралелки се оказват недостатъчни, за да се покрие учителският норматив, което принуждава специалистите в един предмет да преподават и по друг.

Сериозен проблем е и това, че въпреки интересът към преподаватели по определени специалности, те нерядко са възпрепятствани да учителстват в повече от едно училище, заради разстоянията, които се налага да изминават.

Още по темата