Институции

Съвместни обучения на МОН и МВР борят агресията в училищата

Промени от следващата учебна година предвиждат от Министерството на образованието и науката, заради зачестилите случаи на агресия сред децата. Една от мерките е създаването на детска полицейска академия, в която на учениците ще се преподават начини за предпазване от насилие и наказанията при проява на такова. На заседание на правителството следващата седмица пък ще бъде приет документ, подобряващ взаимодействието между институциите с цел – по-добра работа, както с децата и техните родители, така и със самите учители.

Държавата казва „Не“ на агресията сред деца със съвместни обучения в училищата на МВР и МОН. От двете ведомства работят по проекти, които да влязат в сила още от септември, а целта – справяне с насилието, както между невръстните, така и върху самите тях от страна на възрастните.

От следващата година ще бъде увеличен и броят на психолозите в училищата, допълни още просветният зам-министър Деница Сачева. Част от мерките срещу агресията между деца вече са налице, като разлепени плакати и горещ телефон за сигнали за насилие над непълнолетни и малолетни. Друг проблем пред образователното ведомство е и ранното отпадане на деца от училище. Само за изминалата учебна година те са 21 хиляди. Ето защо още следващата седмица правителството ще излезе със спешни мерки за предотвратяване на преждевременното отпадане на учениците.

Така, по думи на Сачева, ще бъде решен и проблемът с липсата на координация и комуникация между ведомствата и институциите. Предвижда се и засилване на санкциите за родители, които не пускат децата си на училище или допускат те да сключват ранни бракове на крехка възраст.

Източник: tvevropa.com