Институции

Преизбраха Янка Такева за председател на СБУ

Янка Такева беше преизбрана за председател на Синдиката на българските учители за пети път с 312 гласа от делегатите на седмия конгрес на СБУ. Тя оглавява най-големия синдикат в България, представляващ 72 хиляди професионалисти, от 1994 г. насам без прекъсване. От тогава до днес Такева е също и председател на Националната комисия за работа с жените, младежите, децата и семейството към Конфедерацията на независите синдикати в България и част от Изпълнителния комитет на КНСБ, и от 1999 г. – председател на „Обществен женски парламент – XXI век“ към КНСБ.

От 2007 г. е член на Националния съвет за закрила на детето към Държавната агенция за закрила на детето, а от 2008 г. – вицепрезидент или президент на Женския комитет на Пан-европейския регионален съвет към Международната конфедерация на профсъюзите.

„Благодаря ви за голямото доверие. Ще продължавам да работя всеотдайно, за да мога да оправдая вашето доверие. И се моля Господ да ми даде здраве, за да мога да изпълня обещанията си. Обещанията, които дадох пред вас. Има обаче едно обещание, което трябва непременно да се случи. Това е издигането на авторитета на българските учители. СБУ е най-големият синдикат в България с около 72 000 членове. Надявам се в скоро време да достигнем 100 000“, каза Янка Такева пред конгреса след като беше преизбрана.

За заместник-председател на СБУ беше преизбран Красимир Попов и за председател на Централната контролно-ревизионна комисия – Диана Иванова.

Източник: dnevnik.bg