Институции

СУ липсва сред най-добрите 1000 университета в света

В новото издание на престижната класация на световните университети The Times Higher Education World University Rankings няма нито един български ВУЗ сред първите 1000, показват данните от класацията. Единственото наше висше училище, което е опоменато е Софийският университет, но той не получава конкретно място, а само се казва, че е след първите 1000.

За първи път тази година световната класация се води от двата най-престижни британски университета. Оксфорд за втора поредна година е номер 1, докато Кеймбридж се изкачва от четвъртото място в миналогодишното подреждане до втора позиция в новото издание. Като цяло сред първите 200 ВУЗ-а в класацията половината са от Европа. Най-същественият принос за това е на Великобритания, Германия и Холандия, но също така и университети от Испания и Италия са успели да минат напред в списъка на най-добрите.

Другото впечатляващо е, продължаващият напредък на китайските университети. Два от тях вече попадат в топ 30 на света, избутвайки назад изключително реномирани университети, а освен това почти всички ВУЗ-ове от Поднебесната империя подобряват представянето си в сравнение с миналата година. Авторите на класацията са категорични, че това се дължи на целенасочена инвестиционна политика на азиатския гигант във висшето образование.

В същото време представянето на американските университети се влошава. От общо 62 висши училища от САЩ в топ 200, 29 бележат отстъпление спрямо миналата година.

Класацията The Times Higher Education World University е най-мащабното проучване за качеството на университетското образование по света. Оценката на всеки от ВУЗ-овете се прави на база на комплекс от критерии, които включват преподавателския потенциал, изследователската дейност, трансфера на знания и международната репутация. Освен това изчисленията в класацията за 2018 г. са проверени от външен одит на PricewaterhouseCoopers (PwC).

Реално първите 1000 класирани ВУЗ-а представляват не повече от 5 процента от висшите училища по света, които са над 20 000.

Ето и университетите в топ 10:

Оксфорд

Кеймбридж

Калифорнийския технологичен институт

Станфорд

Масачузетски Технологичен институт

Харвард

Принстън

Импириъл колидж Лондон

Университетът на Чикаго

Швейцарския федерален институт по технологии-Цюрих

Източник: offnews.bg