Ученици

Студенти актьори помагат на ученици да стават отличници чрез игра

Близо 5 години  вече Департамент Театър и университетски театър  на НБУ предлагат на столични ученици различен и иновативен начин на обучение.

„Учене чрез игра“ прилага театрални подходи в училищното образование.

Основната идея на образователния  проект е да  приложи игровия метод на преподаване, ориентиран към духа и тялото на детето в средното училище.

Участват студенти – дипломанти от програма „Театър“ на НБУ, които по естествен начин, използват своите знания и умения като въвличат учениците в игрови ситуации.

В процеса на играта се променя интериора на учебната стая и учениците приемат роли, съобразно епохата и ситуацията в учения материал  по конкретния предмет.

През емоцията, през играта, когато са ангажирани всички сетива, се запомня по-трайно и по-качествено – убедена е Антоанета Петрова – един от инициаторите на проекта.

При деветокласници се демонстрира съдебен процес по „Антигона“

Целта е да се провокира въображението на учениците, да ги постави в публична ситуация, да им помогне да осъзнаят и реализират аргументация пред публика, а самото преживяване да им помогне в бъдещи изяви – обясни преподавателя по публична реч в Национални училище „София“ Кирил Кирилов.

В резултат от разработването на проекта са заснети два документални филма. В тях е отразено как прилагането на игровият метод отключва активността  и инициативността на ученика и поставя на друго ниво общуването ученик-ученик, и учител-ученик.

„Учене чрез игра“ е база за разговор за състоянието и перспективите пред българското образование и различните начини, по които децата могат да учат с удоволствие.

Източник: bnr.bg