Ученици

Столичният кмет награди училища по инициативата “Училищно предизвикателство“

Кметът на София Йорданка Фандъкова награди с грамоти седем училища от столицата, които са се включили най-активно в инициативата „Училищно предизвикателство“. Тя е за намаляване на вредните емисии и запазването на природата, съобщава агенция Фокус.

Най-активно е било 88-мо училище с 349 ученици. След него се нарежда 54-то с 206 деца. Трета е Първа английска гимназия със 100 ученици.

Фандъкова отбеляза, че е отговорност на общината да направи градът по-зелен, по удобен и по-приветлив за живеене. Според нея усилената работа по подобряване на транспортните комуникации ще направи София по-еко град, тъй като метрото, тролеите и трамваите защитават от вредни емисии. Столичният кмет обеща и повече възможности за колоездачите.

В инициативата „Училищно предизвикателство“ ученици от 15 европейски града се обединиха за намаляване на вредните въглеродни емисии. Инициативата поставя началото на ново мислене по отношение на намаляване замърсяването на атмосферата с парникови газове и предотвратяване на екологични катаклизми.

„Училищното предизвикателство“ е организирано от Дирекции „Образование“ и „Европейски програми, проекти и представителства“ към Столична община със съдействието на Екологично сдружение „За земята“. ю

В него се включиха над 800 ученици от 11 столични училища, сред които 88 СОУ, 54 СОУ, 1 АЕГ, 108 СОУ, 29 СОУ, 73 СОУ и 22 СОУ спазиха регламента за две СО2 измервания и отчетоха намаление на вредните емисии чрез по-често използване на електротранспорт (трамвай, тролей, метро), увеличаване използването на велосипеди (при спазване на условията за безопасност) и ходене пеша от и до училище.

На участниците бяха предоставени тениски и шапки с логото на инициативата, добавя агенция Фокус.