Стартира програма за обучение по професия програмист

Стартира програма за обучение по професия програмист

Стартира национална програма за финансово осигуряване на обучение по професия програмист за ученици на професионалните гимназии, които не са в такава специалност.

Това става ясно от писмо на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева до транспортния министър Ивайло Московски, относно съвместната работа на ведомствата за развитието на софтуерната индустрия.

Националната програма предвижда обособяване на няколко центъра за софтуерно обучение в професионалните гимназии, в които учениците от десети и единадесети клас ще имат интензивни занятия. Част от обучението ще се води от експерти на висшите училища, с които гимназиите си партнират.

Реализацията на програмата ще бъде обсъдена на 13 септември 2016 г. на Съвета за софтуерно образование, създаден със заповед на министъра на образованието и науката във връзка с изпълнението на Концепцията за насърчаване обучението на софтуерни специалисти.

“Съвместно с представители на софтуерната индустрия се работи и върху създаването на проект на държавен образователен стандарт за квалификация по професията”, пише образователният министър и добавя.

Източник: МОН

Коментари във Facebook