Мнения

Стартира програма за обучение по професия програмист

Стартира национална програма за финансово осигуряване на обучение по професия програмист за ученици на професионалните гимназии, които не са в такава специалност.

Това става ясно от писмо на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева до транспортния министър Ивайло Московски, относно съвместната работа на ведомствата за развитието на софтуерната индустрия.

Националната програма предвижда обособяване на няколко центъра за софтуерно обучение в професионалните гимназии, в които учениците от десети и единадесети клас ще имат интензивни занятия. Част от обучението ще се води от експерти на висшите училища, с които гимназиите си партнират.

Реализацията на програмата ще бъде обсъдена на 13 септември 2016 г. на Съвета за софтуерно образование, създаден със заповед на министъра на образованието и науката във връзка с изпълнението на Концепцията за насърчаване обучението на софтуерни специалисти.

„Съвместно с представители на софтуерната индустрия се работи и върху създаването на проект на държавен образователен стандарт за квалификация по професията“, пише образователният министър и добавя.

Източник: МОН