Ученици

КЗП проверява стоките за учениците

За нас учебната година е започнала, защото сме длъжни да гарантираме на хората спокойна подготовка. Вече извършваме проверки в търговската мрежа и онлайн-пространството. Акцентираме на стоки като раници, комплекти, които търговците рекламират, че са по-изгодни, но може да се окаже, че ако са поотделно, е точно обратното. Тук сме много внимателни да няма подвеждащи анонси.

Това казва в интервю за в. „24 часа” Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Маргаритов припомня установеното и парирано своевременно фрапантно нарушение в навечерието на миналата учебна година – продажбата на бележници и лични карти в комплект с подвързии, което вдигаше цената им неколкократно.

„Макар и да не се отразява много сериозно на джоба на потребителите, като се мултиплицира по броя на всички ученици, които трябва да си ги купят, ставаше една нерегламентирана печалба от почти 1 млн. лв. И то само за няколко дни! Това ще го следим и сега. И ако хванем някой повторно, санкцията ще бъде възможно най-тежката по Закона за защита на потребителите за подобен род нарушения – 50 000 лв., каза още Маргаритов. 

Източник: actualno.com