Ученици

Според проучване: Първолаците са преуморени

Родители на първокласници масово се оплакват, че децата им се прибират твърде преуморени след училище, а някои дори не издържат и задрямват в последните часове. Според проучване на Националния център по опазване на общественото здраве по повод целодневното обучение на най-малките ученици, цитирано от „Монитор“, това се отнася за близо половината от децата.

„Умората ги наляга от натоварената учебна програма и продължителното седене на чин. Проучването индиректно показва, че една от целите на програмата – децата да се подготвят изцяло в клас не сработва. Голяма част от първолаците доучват вкъщи.

„Повечето нямат сили да догледат „Сънчо“ – така изглеждат каталясалите ни първокласници след целодневен престой в училище“, разказва ръководителят на проучването Красимира Костадинова.

Родителите се оплакват, че вместо да имат повече време за общуване с децата си в тази деликатна възраст, те са принудени да дописват домашни заедно с тях.

Едно от обясненията на направилите проучването е, че голяма част от майките и бащите си взимат децата часове по-рано от нормалното.

Препоръката на здравните експерти е да се открият нови учебни кабинети с различен интериор за първокласниците в училищата, вместо децата да прекарват целия ден в една и съща класна стая, добавя „Монитор“.