Ученици

„Книгите“ на Aтанас Далчев на матурата по български език и литература

„Животът и книгите“ в стихотворението „Книгите“ на Атанас Далчев се падна на матурата по български език и литература за 12-ти клас, която се провежда днес. Темата бе обявена секунди преди 8:00 часа.

Въпросите в матурата са 40 и дават 70 точки от 100 възможни. Последните 30 могат да бъдат добавени след избор дали да се пише интерпретативно съчинение или есе на последния 41-ви въпрос. Темата е изтеглена между 30 заглавия и автори.

За първи път съдържанието на теста бе определени броени часове преди провеждането на самия изпит. Избирането на теста е станало в 5:40 ч. тази сутрин, като по време на генерирането на отделните въпроси присъстващите видяха само номерата им.

След като беше форматиран, тестът беше изпратен по електронна поща до всяко училище, в което се провежда матура. Директорите получиха парола, с която да отворят теста и да го предоставят на зрелостниците.

Безпрецедентните мерки се предприеха, заради скандала миналата година, когато ден преди изпита се знаеха трите възможни теми, една от които бе и избраната.

Атанас Далчев е традиционно нежелан автор от зрелостниците. Ярко изразената философска проблематика в стихотворенията му, често става причина за голям брой слаби оценки, предимно на кандидатстудентски изпити.

КНИГИТЕ

На К. Гълъбов

Пред мен е книгата разтворена
и денем, и нощя;
все сам, аз не познавам хората,
не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,
изгрява ден, залязва ден:
аз дните си като странùците
прелиствам уморен.

Години да четеш за чуждия
живот на някой чужд,
а твоят, никому ненужен,
да мине глух и пуст.

До мене ти не стигна никога,
о, зов на любовта,
и аз изгубих зарад книгите
живота и света.