Институции Ученици

Споразумение между МОН и МК стимулира четенето сред учениците

Споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата подписаха в сряда министрите на образованието и на културата – Красимир Вълчев и Боил Банов, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Това е третото споразумение между МОН и МК, като след сключването на първите две споразумения учениците могат да посещават музеи, галерии и театрални постановки.

След вчерашното споразумение учениците ще могат да посещават библиотеките, ще може да се купуват книги за училищните библиотеки, както и ще се стимулира интересът към четенето на учениците, обясни министър Красимир Вълчев. Сега от 2277 училища – държавни и общински, в 1386 училища има създадени училищни библиотеки, а в 891 училища няма библиотечен фонд, каза министър Вълчев.

Той добави, че има училища с библиотечен фонд от 30 книги, но има и училища с фонд от над 50 000 книги. Предвижда се по програмата да има и редица дейности, освен купуването на книги, спрямо интересите и потребностите на учениците, ще се създават и кътове за четене, за да се изграждат у учениците трайни навици за четене, каза министър Вълчев.

Той обясни, че в кътовете за четене може да има STEM оборудване, като конструктори, лего с добавена виртуална реалност, игри и комплекти за експерименти. Целта е да се създаде и мрежа от споделени ресурси между библиотеките, както и в тях да се организират задължителни и избираеми учебни часове по различни предмети, обясни образователният министър. Той съобщи, че се предвижда и връчването на награда за библиотечна образователна дейност.

Основата за комуникативна компетентност на учениците е четенето и е факт, че днес имаме проблем с това да мотивираме децата да четат повече книги и да го правят по-задълбочено, коментира министър Вълчев.

Той за пореден път отбеляза, че днешните деца и ученици четат основно от интернет – предимно кратки текстове. „Ако учениците прекарат повече време в библиотеките, не само ще прочетат повече, но ще формират отношение към четенето и ще се научат по-добре да търсят и да извличат информация, както и да избират по-добре това, което четат“, заяви образователният министър.

По програмата за библиотеките ще може да кандидатстват всички училища, като първоначалното финансиране ще бъде 300 000 лева, каза министър Вълчев. Той съобщи, че през миналата година от МОН са предоставили 460 000 лева по модула с културните институции, а 7000 ученици от 226 училища са се включили в дейности в тях.

Министърът на културата Боил Банов каза, че възможността децата и учениците да може да ползват библиотеките, като свой дом, е изключително важна – за националното ни съзнание, за просперитета ни и за бъдещето. Добрата съвместна работа между МК и МОН е част и от приоритетите на правителството, „плодовете“ от предишните ни споразумения се виждат ясно и хиляди са събитията за учениците, които се осъществяват в българските музеи, галерии и театри, отбеляза министър Банов.

Източник: novini.bg