Ученици Училища

Учебник учи гимназисти да дишат лепило

Учебник разкрива на гимназистите как се диша лепило под съвсем невинна форма, като нещо напълно безобидно.

За това алармират майки в социалната мрежа Фейсбук.

Гневът на майките от Велико Търново е избухнал, след като видели урок в учебника по Химия и опазване на околната среда за 9-и клас, отнасящ се за кетоните и по-точно за ацетона.

Урокът започва с изречението: „Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат слабо наркотично действие. Вдишани, те предизвикват състояние на опиянение, съпроводено със слабост и световъртеж, както и други усещания. Обикновено отравянето не е смъртоносно, но може да се нанесат поражения на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне дори до загуба на съзнание”.

Във втората половина на текста авторите са дали последиците от употребата на ацетона в лепилото при вдишване. За майките обаче това изобщо не е достатъчно.

От просветното министерство коментират, че примерът, който е даден в учебника не е подходящ и в момента се водят разговори с издателството при следващо издаване на учебника той да бъде премахнат, пише „Монитор“.

„Защо изобщо им е трябвало на авторите на този т.нар. учебник да вкарват подобен текст. Децата са любопитни, а в 9-и кл. са в особено рисковата възраст, когато искат всичко да видят и да опитат. На въпросните автори не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще направят най-малко половината от учениците като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа”, възмущават се Анелия Борисова.

„Можеше спокойно да се даде друго сравнение: „Когато вкъщи правите ремонт и се наложи да боядисвате.” Но да се сети човек, се иска мислене”, споделя друг потребител.

Има и такива, които се опитват да обърнат темата на шега: „Не учете децата си на глупости. А ги възпитавайте да опазват околната среда, като си дишат лепилото и бронза само в хартиени, не и в полиетиленови пликове”, шеговито съветва Йосиф Герчев.

„Тези, които навремето дишаха лепилото на Централна гара, сега вече може да са станали редактори на учебници за 9-и клас”, саркастична е Антония Стойчева.

„Нямам представа какъв е пътят на издаване на един учебник. Но този пример е видян поне от 3-4 човека преди да бъде отпечатан”, включва се в коментарите и Александър Добрев.

Източник: monitor.bg