Ученици Училища

След трето класиране в столицата: 15 класа останаха извън гимназия

386 кандидат-гимназисти не са приети на трето класиране в столицата, обясни шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева.

Броят на неприетите ученици се равнява на около 15 класа.

Подадените заявления за участие в третия етап за прием в гимназиите в столицата са общо 1244. От тях мераклиите от провинцията за гимназия в София пък са 57.

Кастрева уточни, че сред желаещите да участват в третия етап са както такива, които не са били приети на първите две класирания, така и такива, които са изтеглили документите си от школата, в които са се записали, за да пробват късмета си за някое от обявените свободни места.

Приетите 858 ученици трябва да се запишат в избраното от тях училище утре (30-и юли) и на 31-и юли с оригиналните си документи. Ако не го направят, не запазват местата си и те ще бъдат обявени за свободни за четвъртия етап на 1-и август. Към момента незаетите места са общо 720. Те обаче са пръснати по различни паралелки и в една могат да бъдат 1-2, докато в друга 10 или 15. „Ако има изтеглени документи, ще има още свободни места към тези 720 и за съжаление може да се наложи закриване на паралелки“, каза шефката на инспектората в София.

След първо класиране в столицата бяха закрити 15 паралелки, от които 11 професионални. Сред тях имаше защитени и такива с очакван недостиг на пазара на труда.

След трето класиране има понижаване на минималните балове, но няма размествания в гимназиите в топ три. Софийската математическа гимназия не отстъпва първото място в класацията, като последният приет ученик е влязъл с бал 473,000 точки. Това означава, че на трето класиране най-високият минимален бал е паднал само с 3,500 точки спрямо второто, когато беше 476,500 точки. На второ място остава 91-а Немска езикова гимназия „Владислав Граматик“ с минимален бал от 453, 500 точки. Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет в София удържа топ 3. Там последният приет ученик е с минимален бал 438,500 точки. 73 СУ „Владислав Граматик“ се смъква до 5-о място, след като на първо класиране се нареждаше на 3-то място. Там последният приет е с бал 418, 500 точки. 73-о е изместено от 164- а гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, където последният приет е с 426, 000 точки.

Източник: monitor.bg