Учители

Синдикат “Образование“: 1/3 от учителите в средните училища са на начална заплата

От Синдикат „Образование“ излязоха с позиция относно твърдението, че средната заплата на педагогическия персонал в България е 730 лв. Според организацията въпросната сума не е такава.

Синдикатът разпространи писмо до медиите, подписано от председателя му Юлиян Петров.

„Засега, макар че има и „богати“ училища, нека погледнем към „средните“ и видим, че 31% от работещите там младши учители и учители са на начална заплата от 450 лева. В детските учебни заведения, картината е още по зловеща, поради липсата на делегирани бюджети. Там 55% от работещите учители са на начална заплата от 450 лв.

По изследване на Синдикат „Образование“ около 10% са нередовните учители, които също получават по ниска заплата от тази на редовните.

„Целодневната организация на учебния процес събуди интереса към нови работни места в системата, но нейното финансиране е извън училищния бюджет с допълнителни средства, които идват с министерско постановление. Това буди безкрайно притеснение у родители и учители, защото, ако тези средства „свършат“ и тази добра политика може да бъде прекъсната“, се казва още в писмото.

От Синдиката предлагат тези и още много други средства да не влизат на парче в училищните бюджети, а да са част от един „нормален“ и „достатъчен“ училищен бюджет в ръцете на директора на учебното заведение.

„Ако искаш да промениш обществото, трябва да промениш образованието…“ Тези думи на министър Игнатов ни правят щастливи, но сме убедени, че без финансовото отношение към Българското образование, нищо друго няма да помогне“, е друга позиция на синдиката.

Електронизацията на учебния процес е добра стъпка напред, но без пари тя няма как да се случи, обръщат се отново към министъра от Синдикат „Образование“.

Без стратегия за повишаване на средствата за образование, думите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за повишаване на жизения и работен стандарт на учителите и увеличаване на парите за образование до 6% от БВП – няма как да се реализират, се казва още в писмото.

От КТ „Подкрепа“ очакват реализация на заявените на думи до момента приоритети и ангажименти към образованието за следващата бюджетна година.

Синдикат „Образование“ на свое заседание ще обсъди бъдещите свои действия по отношение на очакваните и обещани от Министър Дянков увеличения.

Още по темата