Ученици

Синдикатът с идея за четвъртокласниците

Като абсолютно неефективно и необективно в настоящия формат определи изпитът за НВО след четвърти клас Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Според организацията е наложително това оценяване да отпадне от следващата година.

Това беше заявено в становище, изпратено до медиите. От Синдиката се обосновават на обширни анализи на проведените „малки“ матури и се облягат на изводите след тях.

Според анализа прилагането на теста в края на т.нар. „начален етап“ се получават безкрайно манипулативни резултати. Причина за това е подсказването и несъвършенството на тестовете, твърдят от „Подкрепа“.

Според синдикалистите това е излишно претоварване на капацитета на системата и източване на делегираните бюджети за нецелесъобразни дейности, а освен това са много средствата, които са похарчени за провеждане на изпитите.

Парадоксално е, че се отменят оценки до четвърти клас и се въвежда неповтаряне на паралелка, а се поддържа този изпит на края на етап от който нищо не следва, пишат от Синдиката.

Това външно оценяване обаче бе индиректно посочено като един от приоритетите на новия министър проф. Анелия Клисарова. Тя обмисля въвеждане на система за оценяване, която да отчита резултатите от НВО след седми клас, съпоставени с тези на същите ученици от четвърти клас и на тази база да бъде положително коригирано финансирането на чилищата, показали добри постижения.

Самата Клисарова обаче подчертава, че всичко това би било възможно единствено при обективно оценяване и акцент на личната отговорност и морал при оценяването.

По отношение на матурите при завършването на средното образование, от Синдиката са на мнение, че полагането им е несъмнено положителен факт.

Синдикат „Образование“ предлага и да има такава възможност за освобождаването на учениците от матура, при разумно осмислени аргументи със синдикати и работодателски и ученически организации. Те изтъкват още, че е нужно да се обмисли дали всички ученици трябва задължително да се явяват на този формат на матурите или само тези, които имат намерение да продължават образованието си.