Училища

СЕГА: МОН твърди, че училищата ще могат сами да избират техниката за STEM кабинетите

„Училищата ще могат сами да избират техниката за STEM кабинетите, които ще се финансират по Плана за възстановаване. Премахнати са конкретните изисквания за софтуер, ще има само минимални техническия изисквания към оборудването, което ще задава рамката, но няма да ограничава директорите“, увери екипът на служебния просветен проф. Сашо Пенов на изслушване в парламентарната комисия по обрадование за въпросите за параметрите на големия STEM проект с бюджет от близо половин милиард евросредства.

В. „Сега“ припомня, че към проекта бяха отправени критики от ИТ сектора и директорите, които поискаха да могат да избират сами техниката, с която ще обучават учениците, да не им се задават типови спецификации, да се обърне внимание на квалификацията на учителите, които ще преподават в новите, модерни кабинети и др.

Министър Пенов посочи, че през ноември е приключило обсъждането на концепцията за STEM центрове във всички 2240 училища у нас. „Получихме 45 предложения и становища, които са обобщени в 100 страници. Работим по подготвяне на насоки за кандидатстване и за отваряне на процедурата в края на първото тримесечние на годината“, посочи той. По думите му идеята на новите насоки е видът техника да се одобрява на педагогически съвет, което ще гарантира, че точно тя е нужната за дадено училище, а и ще предпазва директорите от нароилите се напоследък консултантски фирми, предлагащи услугите си. „Ще има само минимални технически спецификации, които няма да са такива, които да повтарят каталога на един доставчик или да сочат само към един производител, а такива, че директорите да могат да изберат различни варианти на пазара, увери той.

Заместникът му Надя Младенова увери, че са взели предвид повечето предложения – изискването за конкретен софтуер на техниката е премахнато, а заложените минимални технически изисквания ще могат да се надграждат и няма да ограничават директорите. По думите й най-много са били въпросите защо по проекта не се финансира и обучението на учителите, които ще трябва да реализират на практика STEM философията. „Не може по плана да се финансира всичко. Средства за квалификация на учителите ще има по оперативната програма „Образование“, която ще стартира в края на януари, като двете програми ще са категорично свързани“, заяви тя. По думите й има сегрегирани училища, в които тоалетните са навън – в тях няма как учениците да се обучават на ИТ, ако не сградата им не се ремонтира и не им се изгради кабинет. „Никой няма да прави ремонти за сметка на обучението, но базовото оборудване на центровете е задължително и наложително“, заяви тя.

Линк към статията: МОН: Училищата сами ще избират техниката за STEM кабинетите | СЕГА (segabg.com)

Източник: СЕГА