Мнения Училища Учители

СЕГА: Директори недоволстват от орязване на паралелките по изкуства до 1%

Училищни директори са силно притеснени от зададените от МОН проценти на професионални и профилирани паралелки в 8 клас, които трябва да постигнат през 2024/25 г., става ясно от писмо на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, изпратено до просветния министър. В него те молят за преосмисляне на зададените стойности, за да не се стига до напрежение, пише в. Сега.

Oт години МОН провежда политика по намаляване на профилираните паралелки за сметка на увеличаване на професионалните – заради недостига на кадри за икономиката. Няколко области към момента изостават от масовата тенденция двата вид паралелки да са в съотношение поне 50:50 – София, Шумен, Кърджали и Смолян. Специално за София процентът на професионалните паралелки е от най-ниските – 42 на сто. Зам.-министърът на образованието Мариета Георгиева заяви пред просветната комисия, че за 2024/25 г. МОН планира известно забавяне на ръста на професионалните паралелки, за да се коригират някои дисбаланси по регионите и да се отговори на нуждите на бизнеса.

В писмото, изпратено от МОН на директорите, зададените стойности за страната са 60% професионални паралелки, 40% профилирани и под 1% паралелки по изкуства, разказа председателят на СРСНПБ Диян Стаматов. По думите му директорите подкрепят нагласите за повече паралелки с професия, както и изучаване на предмети в областите, които са STEM. Опасенията им обаче са, че в предложените целеви стойности не е отразената регионалната специфика.

Линк към статията във в.Сега

Източник: СЕГА