Мнения Училища

Само 333 училища са на двусменен режим

Говорим  за житейска логика и необходимост, а не за нещо, което е наложено отвън или е приумица. Има основание в аргументите. Не трябва да се абсолютизира от единични случаи, но така или иначе в момента в страната на едносменен режим са 1923 училища.

Говорим единствено за 333 такива, които са на двусменен режим. Като 36 от тях от следващата година също ще преминат на едносменен такъв. Това беше коментарът на заместник-министъра на образованието Деница Сачева по повод промяната в Закона за училищното образование в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия.

Тя допълни, че текстът, заложен в Закона, е приет още през 2016 година по предложение на народните представители.

Това е по-добре за самите деца, за техните родители, които работят и които имат нужда да имат повече време за децата си, коментира Сачева.

Въпрос е на финансови възможности, на възможности на общински политики. Проучваме общините, в които се намират тези 333 училища и ще направим планове. Ще се вземе под внимание финансовите  и демографските ресурси, демографската картина и наличните други бази, заяви още тя.

Сачева е категорична, че се работи за въвеждане на едносменния режим възможно най-бързо, но няма да се случи за година-две.

Става дума за може би 10-годишен период от време. В София е много трудно да се направи толкова бърза динамика на развитие на образователната инфраструктура. Трябва да се работи този срок да е по-малък. Но става въпрос за налични терени, налични бази и т.н., обясни зам.-министърът.

В София са били открити 3 училища, сега предстои да се започне работа по още 4-5 такива. Ще има и нови училища в други части на страната.

Ще се търсят всякакви възможности за финансиране на процеса, както от държавния бюджет, така и с външни средства, обясни още заместник-министърът на образованието.

Не мисля, че има опасност да се затварят училища заради морбили. Колегите от Регионалните управления на образованието са получили инструкции. Работи се. Там където е необходимо, се работи дори и с Регионалните здравни инспекции за разкриване на кабинети за ваксинации, заяви Сачева и допълни, че е категорично „за“ ваксините.

Източник: novini.bg