Училища

Решихме проблемa с Турция за университетските дипломи

Преговорите в Турция по проблема с непризнаването на дипломи от български ВУЗ-ове са били много трудни, но в крайна сметка успешни, коментира министърът на образованието Сергей Игнатов.

Преговорите в Турция по проблема с непризнаването на дипломи от български висши училища бяха изключително успешни, но много трудни, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

От съседската страна преди няколко месеца спряха да признават дипломите, издадени в България, а освен това чрез посланика си в София Турция изнесе няколко искания, за да бъде решен проблема.

Министърът беше в Турция заедно с президента Росен Плевнелиев по време на официалното му посещение.

„След тези срещи мисля, че тези 10-11 искания на турския посланик към нашите ректори отпаднаха, остава за изясняване единствено въпросът с посредническите фирми“, коментира Игнатов.

Засега от Турция са заявили, че „ще признават дипломите от всеки университет, който не използва посреднически фирми при набирането на студенти“.

Проблемът с такива фирми не трябва да се отнася до академичната дейност, тъй като евентуални нередности с тях представляват престъпления от общ характер, категоричен бе министърът.

За него най-големият успех от срещата е, че съмненията към българското образование са отпаднали. Той обяви, че ще бъдат изпратени покани за посещение у нас на президента на Съвета за висше образование на Турция, неговият заместник и турският министър на образованието.

Броят на турските студенти у нас в последните пет години е нараснал с повече от 60% – от 4000 до 6494 за тази година.