Мнения

Хиляди се включиха в празниците на продължаващото обучение

Инициативата за учене през целия живот стана повод за многолюдни празници в цялата страна. 28-те областни града бяха домакини на местни форуми, в които всеки можеше да покаже умения и знания, предаде пресцентърът на МОМН.

Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information (NELLII) стартира на 1 март с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Тя създаде национална мрежа за инициативи и информация за ефективно учене през целия живот с 28 местни съвета. Те изградиха регионални мрежи, в които участват обучителни организации, работодатели, местни власти, медии, неправителствени сдружения.

Малки и големи се включиха в свободните уроци в различните градове. Внуци учеха дядовците си как се работи с компютър и се чати в интернет. Стотици участваха в демонстрациите на ефектни лабораторни анализи, практически работилници по изкуства, дискусии.

300 кабагайди радваха гостите на Родопите. В северна Стара планина учеха как се правят зунки и плъсти. 60-годишни ученици в община Раднево положиха успешно своя първи изпит. Четири красиви момичета бяха жива реклама на семейна фирма за обучение на шофьори в Стара Загора. Няколко фото изложби разказваха за толерантността между поколенията. Стотици преминаха курсове за моден дизайнер, художествено осветление за театър, кино и телевизия, приготвяне на коктейли, по театрален грим, кулинария.

Ансамбли по народни танци грабнаха публиката с колоритните си носии и изпълнения. Еко темата беше водеща в Бургас, Видин, Шумен, Враца и Русе. Умели ученици раглобиха и отново сглобиха цял автомобил на площада в Благоевград. Чипровски килими майсториха в Монтана. Калиграфи показаха своето изкуство в Стара Загора под ръководството на учител от Китай. Как да бъдем на „ти” с битовата техника ни учиха в Шумен. От селскостопанската гимназия в Чирпан черпеха с вино, собствено производство. Много градове организираха собствени уъркшопове за оползотворяване на отпадъчни материали.

Най-добрите от всеки град се включиха в проведените в последните два месеца регионални празници в Благоевград, Кърджали, Стара Загора, Шумен, Габрово и Плевен.

За да се осигури устойчивост на инициативата за учене през целия живот, в началото на януари следващата година всеки от 28-те съвета ще организира местен форум. Пред журналисти и представители на обществеността ще бъдат обсъдени постигнатите резултати и идеи за нови инициативи. Форумите във всеки град ще планират празници на ученето и за следващата година. Добрите практики, представени по време на празниците, ще бъдат публикувани в онлайн сборник. Събраните предложения, идеи и опит ще бъдат приложени в политиките в областта на ученето през целия живот.

В началото на февруари 2013 г., в рамките на проекта NELLII, ще се проведе Национална конференция с участието на посланиците на ученето през целия живот, изпълнители на проекти, медии, образователни и обучителни организации. Ще бъдат обсъдени действия за по-нататъшно развитие на инициативата и предизвикателствата пред политиките за ученето през целия живот. Специално внимание ще бъде отделено на признаването и валидирането на предходното учене.

За участие във форума ще бъде поканен представител на Главна дирекция „Образование и култура“ на ЕК.