Мнения

Религията няма да е задължителен предмет

Предметът „Религия“ няма да бъде задължително изучаван в училище, коментира пред журналисти вчера зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, която взе участие в представянето на наръчника „Добре дошли в училище, родители“.

„Религия“ присъства и в проектозакона за предучилищното и училищното образование във вида, в който е в досегашния закон. Като предмет той присъства в задължително и свободно избираемата подготовка.

Искането религията да стане задължителен предмет в училище е на Светия синод. Преди няколко дни на конференция във Варна свещеници обявиха, че „Българската православна църква е готова да подготви и организира протестно литийно шествие заради нежеланието на управляващите религията да стане задължителен учебен предмет“.

„В България имаме регистрирани над 115 вероизповедания и едно такова предложение, като това, което прави Светият синод, означава, че трябва да дадем възможност на всички тези вероизповедания, които са официално регистрирани, да влязат в училище. Нека помисли, това ли искаме“, коментира темата Дамянова.

Според Светия синод, ако религията стане задължителен предмет, ще намалее агресията в училище и тя ще спомогне за възпитаването на учениците в християнски ценности. Дамянова обаче е категорична, че детето влиза в училище с поведението, получено и видяно у дома.

Още по темата