Ученици

Разделянето на матурата на 3 модула спряло изтичането на информация

Дванайсетокласниците положиха изпита си по избираем предмет. Изпитен вариант номер 2 бе изтеглен от Министерство на образованието за държавния зрелостен изпит на завършващите ученици. Записалите се за матурата за напускане на средното образование бяха около 52 хил., а 7 хил. ученици от професионални гимназии се възползваха от правото да не се явяват на втора матура – оценката им се формира средно аритметично от успеха им в училище и първата матура по български език и литература.

За изпита на седмокласниците по математика бе избран вариант номер 3. Над 60 хил. ученици се регистрираха за явяване на „малката матура“. 13 са матурите в 3 модула – без математика, физика, химия, биология, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Най-голяма част от явяващите се на този изпит са избрали матура по биология, а най-малко по италиански език.

В отминалите събота и неделя се проведоха изпитите по български език и литература. Бяха анулирани 11 работи на ученици, 9 от които поради преписване.

Всяка година, в която се полагат тези изпити, се говори за мерките за сигурност, които се прилагат, за да се противодейства на преписването. „Тази година не са по-различни мерките за сигурност, въпреки че в последната седмица се говореше за драконовски мерки. Най-новият модел са трите модула, които разделят изпита. Те позволяват учениците да представят себе си в най-добра светлина. Може да се излиза от стаята само между модулите, по време на тях – не. Поради това тази година почти нямаме изтичане на информация“, обясни Диян Стаматов, директор на столичното 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Източник: bgonair.bg