Мнения

Раздадоха наградите “Питагор“

В понеделник, 26 юни 2012 г., хотел „Шератон“ в София отвори врати за Четвъртата годишна церемония по връчване на наградите за наука „Питагор“. Домакин на церемонията бе министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Министър Игнатов поздрави представителите на академичната общност и гостите на тържествената церемония, обръщайки се към тях с думите „Съвременни питагорейци“.

„Радвам се, че наградите за наука „Питагор“ се утвърдиха като престижно годишно събитие, отличаващо най-добрите български учени. Българските учени имат право на свой празник. Учените са едни от най-щастливите хора на света. Дори в условията на криза, в условията на неразбиране, ученият е този, който ежедневно извоюва победи. Защото всеки от хората, които правят наука е радостен от това, че в този ден е успял да даде отговор на въпроси, на които стотици преди него не са могли да отговорят. Самурайският дух на учените, просъществувал през хилядолетията е този, който ни дава право да сме горди и щастливи дори и тогава, когато има финансови проблеми“,  сподели още министър Игнатов.

За наградите „Питагор“ бяха номинирани 16 учени в 7 категории. Авторитетно седемчленно жури от изтъкнати представители на академичните среди с председател академик Стефан Додунеков определи призьорите.

Още информация за събитието вижте ТУК