Ученици

Пълни шестици на английската матура въпреки протестите

Зрелостници са изкарали пълни шестици по английски език, въпреки протестите срещу трудността от изпита.

Това става ясно, след като един от явилите не пропусна да се похвали в групата „Матури 2019“ във Фейбук.

Голяма част от всички 14 494 явили се на държавния зрелостен изпит по английски не останаха доволни от изпита и твърдяха, че нивото му е завишено. Част от тях коментираха, че са се усъмнили, че знаят езика, а други пък се зарекоха, че ще си късат сертификатите си на Cambridge, IELTS и TOEFL. Зрелостниците стартираха и подписка за ревизиране на изпита. Заради недоволството от МОН стартираха проверка на спорните въпроси, но тя установи, че във въпросите от матурата не са допуснати грешки.

Публикуваните резултати показват, че не всички зрелостниците са се затруднили на изпита. Освен на пълни шестици, в групата се появиха и снимки от други отлични оценки. И тази година скалата не е променена. 77 точки от 100 максимални са достатъчни за отличен 5.50. Някои потребителите дори се усъмниха в споделяните добри резултати. „Има нещо гнило в резултатите по АЕ“, написа един от потребителите в социалните мрежи. Друг пък не пропусна да отбележи, че е доволен, че оценката им е достатъчна да отговорят на изискванията за чужд университет. „Оксфорд идва“, похвали се един от зрелостниците.

Английският език бе и най-желаната матура тази година. След него се нареди изпитът по биология и здравно образование. На него се явиха 10 441 абитуриенти. Матурата по биология ще донесе дипломна пълна само с шестици на момиче от езиковата гимназия в Добрич. Тя е успяла да изкара 6.00 и на двата държавни зрелостни изпита.

Следващата седмица от образователното министерство ще обявят официална статистика с резултатите от тазгодишната матура.

Източник: monitor.bg