Ученици

Пуснаха бележници за първолаци – с номерата на джипито и родителите

Издателство пусна бележници за учениците от първи до четвърти клас, макар че по закон в начален етап децата нямат оценки и подобен документ.

От „Просвета” раздават своите на хлапетата от училища, които са поръчали пълен набор учебници оттам. Учителите и родителите използват бележниците основно за връзка помежду си. А на места заради удобството тази комуникация да е черно на бяло школски шефове даже ги подпечатват и те стават част от официалната документация, макар и не от задължителната по закон.

Бележниците са оформени съвсем прагматично и са различни за отделните класове. За първолаците например на първата страница е програмата за седмицата. На втората освен името, класа и училището си, детето вписва кой е класният му ръководител. Фигурира също личният лекар с неговия телефон, което улеснява връзката, ако възникне критична ситуация.

За разлика от класическите ученически книжки, които са задължителни в образователната система от 5. клас нагоре, в тези има сектор за връзка със семейството, като са посочени имената, адресите, имейлите и телефоните на майката и таткото.

Бележникът на първолака съдържа и подсказки за самото дете в раздел „Винаги трябва да имам в раницата”, където са изброени джунджуриите, които не бива да забравя – моливи, острилка, гума, лепило, ножичка, блок, бои, подложка, четка.

Чак след това идват графите „Моите постижения”, „Моето поведение” и „Съобщения”, които се използват за обратна връзка с родителя.

Там учителите по свое усмотрение могат да отбелязват как се справя детето. В начален курс още няма оценки, а се използват символи, като всяко училище си ги определя само. Масово се използват слънца, усмивки, емотикони, калинки и дори мравки – като символ на трудолюбието. Педагогическите съвети на някои учебни заведения са отсъдили, че думата също е код и ползват „добре”, „много добре”, „отлично”. Те са много близки до думите, които съпровождат цифровите оценки, без да ги дублират напълно. Така родителят по лесно се ориентира, по-естествен е и преходът към оценяването в 5. клас, казват оттам. В края на учебната година всички символи се преобразуват в словесна оценка, която влиза в свидетелството за завършен клас. Това става по утвърдена от училището схема – например 32 калинки са отличен, а 24 – много добър.

В електронните дневници за начален курс оценяването става отново с емотикони, но в различни цветове. Кликването върху жълтия, зеления или червения автоматично приравнява към съответната оценка. Родителят получава веднага съобщение, че детето е изпитано, както и резултата му. Така се информира в реално време -включително, ако ученикът не е влязъл в час и му пишат отсъствие.

Това удобство, което създават новите технологии, понякога води и до куриозни ситуации. Една вечер по късна доба проверявах контролни и оформях успеха в електронния дневник на лаптопа у дома, разказва начална учителка. Някъде към полунощ я стреснал телефонът. Майка на неин ученик се примолила: „Хайде, лягайте си вече, че джиесемът не спира да пиука, като пишете оценките”.

Друг път адвокат се засилил да влиза на важно дело, когато телефонът започнал да сигнализира, че нещо става в училище.”Един момент да видя кого изпитаха – дъщерята в Английската или сина в СУ „Константин-Кирил Философ”, извинил се юристът и хвърлил поглед към дисплея, преди да изключи телефона в съдебната зала.

Източник: marica.bg