Мнения Ученици Училища

Над 20 хиляди деца са върнати трайно в училище

Над 20 хиляди деца са били върнати в училище само през миналата година.

Това разкриха председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и директорът на 119-о училище и председател на Съюза на работодателите в народната просвета Диян Стаматов.

Както е известно, от няколко години се сформират екипи от учители, които обикалят домовете на рисковите деца, за да ги върнат в училище.

Според Такева обаче това не е работа на преподавателите, а трябва да бъдат назначени медиатори, социални работници и психолози, които да се грижат за това децата да посещават редовно училище. Тя също така коментира и влизащите в сила оценки за учителите, като според нея методът може да бъде много сполучлив.

„Върнахме над 40 хиляди деца в образователната система. От тях над 20 000 трайно. Министерството трябва да направи карта къде е необходимо да се взимат подобни мерки. В длъжностната характеристика на учителите не е записано, че трябва да обикалят махалите. Трябва да бъдат назначени хора, които да го правят“, каза Такева.

Стаматов подкрепи събеседничкта си и заяви, че държавата е отпуснала 50 милиона лева именно за назначаване на медиатори, психолози и социални работници в училищата. Той също така застана зад системата за оценяване на учителите, като бе категоричен, че идеята ѝ е да бъдат подкрепяни добрите преподаватели и директори.

„Тази несвойствена дейност на учителите създава напрежение. През последните 2 години държавата отпусна 50 милиона лева. Те са за сформиране на екип, който да обикаля домовете на рисковите ученици. В страната има отлични учители и директори, които си вършат много добре работата“, каза Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Източник: bgonair.bg