Институции

Проф. Цоков – предложение за министър на образованието в кабинета „Денков- Габриел“

Ето предложенията на кабинета „Денков – Габриел“ за министри на образованието и науката, на културата и на младежта и спорта:
Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката;
Кръстю Кръстев – министър на културата;
Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.

Проф. Цоков е директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Педагогическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“.

Член на комисията за иновативни училища към МОН. Научните му интереси са в областта на организацията и управлението на образованието, политиките в училищното образование и Е-управлението, училищна администрация и законодателство, организационният мениджмънт и управление на качеството в образованието

Бил е лектор по програма „Еразъм+“ в университета UNED, Мадрид, има специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, НЮ Йорк; специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания; Образователен мениджмънт с профил организационен мениджмънт в образованието в Холандия, Амстердамски университет.

Член е на Академичния съвет на ПУ. Проф. Цоков е автор на 101 научни публикации, издадени в България и чужбина. Главен редактор на списание „Педагогика“.

Кръстю Кръстев е роден на 25.11.1956г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 1983 г. Работил в Куклен театър – Пазарджик. В РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян е от 1983 г. От 1998 г. е негов директор и главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” Пловдив и РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян от август 2010 г. той е директор на Драматичен театър – Пловдив, със сцена „Николай Хайтов” – Смолян.

По-значими роли и спектакли:
– „Трамвай Желание“ от Тенеси Уйлямс – Стенли
– „Дългият път на деня към нощта“ от Юджийн О’Нийл – Джеймс
– „Нора“ от Х. Ибсен – Хелмер
– „Мюзикъл за пет пари“ от Бертолт Брехт – Матиас
– „Страшният пират Джакомо“ от Александър Морфов – Джакомо
– „Навън, пред вратата“ Борхерт – Войникът
– „Драг и робът“ от Никола Русев – Драг
– „Рейс“ от Станислав Стратиев – Виртуоз
– „Автопортрети за разпознаване“ по откъси от пиесите „Снаха“, „Татул“, Лазарица“ и „Железният светилник“, режисьор Юлия Огнянова – Поетът
– „Тишина, моля!“ от Майкъл Фрейн – Шейхът – Фредерик Фелоус
– „Президентска опера“ от Христо Бойчев – Мейкхит Ножа
– „Двубой“ от Иван Вазов – Каракалпаков.

Димитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България. Димитър Илиев започва своята кариера през 1994 година. През 2013 г. обявява, че се отказва от спорта и се отдава изцяло на преподавателска дейност. Доц. д-р Димитър Илиев е преподавател в катедра „Технически и ледени спортове“ в НСА “Васил Левски”, сектор „Автомобилен и мотоциклетен спорт“. Експерт е в пътната безопасност.

Източници: различни публикации

Източник: различни