Мнения

Проф. Танев: Трябва да се промени зрелостният изпит в България

Трябва да се промени зрелостният изпит в България. Да се внедрят модели, които работят добре, примерно във Финландия. Това каза Тодор Танев, бивш министър на образованието, по Bloomberg TV. „Каквото и да се направи и да се промени, непременно трябва предварително да се направи оценка на въздействието, за да не правим експерименти с децата. Стига експерименти. Това не значи, че не трябва да има промяна, но трябва предварително да бъде изпитана тази промяна“.

Бившият министър коментира и допуснатата грешка на зрелостния изпит по български език и литература тази година: „В очакване сме на следващата година, на следващата грешка. Миналата година беше при матурата по математика, тази година по български език и литература. Все някъде ще избие следващата година, ако продължаваме по същия начин“.

Не съм езиковед, склонен съм да вярвам на БАН, а експертите там казаха, че има такава грешка, каза гостът. Той обаче подчерта, че големият проблем е начинът, по който се изпитва. „Не може да има двусмислен въпрос, сложен в тест. Това е забранено по принцип. Това е въпрос на теория“.

„Догодина очаквам нова грешка в зрелостните изпити, ако не се направят реформи. Тези реформи, един път са тръгнали в средното образование. Преди три години влезе в сила нов закон за средното образование – огромен, тежък, очакван закон, адекватен на времето си. Това е време, когато учениците повече и по-дълго време сърфират в интернет, отколкото са в училище или разговарят със семейството си. Училището трябва да се съобрази с това ново поколение и с тези нови възможности. Учителите и университетските преподаватели трябва да знаят от къде студентите и учениците получават информация. Много често тези сайтове не са адекватни. В глобализиращ се свят не можем да бъдем със закон от 90-те години“.

Тестът не е най доброто нещо. То се оспорва. Но тестове се използват за зрелостни изпити, включително в САЩ и Русия, каза събеседникът. „Има такова правило, че най-краткото, простото и обективното. Всяко друго изпитване предполага многократно повече усилия. Правим грешката, че еднократно в годината изпитваме всички зрелостници. Докато това е единственият изпит, цялата система е пренагрята. Колкото са по-напрегнати хората, толкова повече грешки правят. Ако има две-три сесии, това напрежение ще спадне“.

„И в по-трудни времена българската култура и език са оцелявали. Нека го запазим такъв, какъвто е. И малко повече да вярваме, че трябва да има пълен и кратък член и да членуваме по правилния начин, което е толкова просто“.

Източник: bloombergtv.bg