Мнения

Проф. Танев за гей-парада: Трябва да свикваме

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев коментира така широко обсъжданият гей-парад, който ще се проведе в София днес от 17:00 ч.

„Трябва да свикваме с това. Въпросът е щекотлив. Нямам право да бъда против това, което самият аз не познавам достатъчно добре“, заяви той.

Министърът изрази своите резерви и призна, че има „особено отношение към тези паради“. Според него когато едни права са преекспонирани, те „създават въпросителна спрямо самите себе си“.

„Политизирането на целия този въпрос и вкарването му показно, предизвикателството към другите, които са традиционно вярващи, е конфронтационно. В тази конфронтация се съдържа енергията, напрежението, което прави въпроса вместо по-решим, по-неразрешим“, каза още Танев.

Според образователния министър „София прайд“ е пренесен в България, без да бъде адаптиран към родната култура, което водело до „такива киксове, както казват в музиката“.

„Малко е прекалено. Но да видим – защо в градовете, защо не се прави в селата. Да видим в кои точно градове се прави, в кои градове не се прави“, обясни той.

Източник: Гласове