Ученици

Проф. Клисарова: Тринадесета сесия, но не фатална…

„Майската сесия на държавните зрелостни изпити е тринадесета, но за щастие не е фатална“, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на пресконференцията, която се проведе днес в МОН, за оповестяване на резултатите от държавните зрелостни изпити.

„Характерно е, че работихме върху използвани методики от минали години, но работихме върху подобряване на съдържанието и подобряване на организацията при провеждането на изпитите. Различното е, че тази година обявихме скалата за превръщането на точките в оценки заедно с изпитните варианти“, поясни министърът.

Проф. Клисарова изтъкна, че тази година зрелостниците, когато са избирали втория си задължителен изпит, са предпочели биология и здравно образование пред география и икономика, което  показва по-добра мотивация при избора им.

Този мотивиран избор е довел до по-добри резултати на тези изпити. Много добре зрелостниците са се представили по математика и природните науки. По география и икономика двойките са почти наполовина в сравнение с миналата година, а резултатът по биология е по-висок в сравнение с предишната година.

Ниски са резултатите по история и цивилизация и философския цикъл, където има доста въпроси с отворени отговори, т.е. там  където учениците трябва да съставят теза и да я защитят.

„Това показва, че още не сме ги научили да правят анализи“, каза министър Клисарова.

Още по темата