Мнения

Проф. Клисарова: Всички искат един учебник по предмет!

„Над 9000 учители, родители, ученици и граждани са отговорили  досега на въпросите в Открития форум за проект за нов закон за училищното образование, който е публикуван на страницата на Министерството на образованието и науката“, заяви днес просветният министър проф. Анелия Клисарова.

„Надделява мнението за единен учебник по всеки предмет, основното образование да се завършва след осми клас, националното външно оценяване да се провежда след осми клас, а не както е досега след седми клас, допълни още тя по време на традиционната среща на министър-председателя Пламен Орешарски с неправителствени и граждански организации.

Особен интерес участниците в срещата проявиха към единния учебник.

Проф. Клисарова обясни, че решението за единен учебник няма да е в разрез със Закона за конкуренцията, тъй като отново ще бъде приложен конкурсният принцип.

„Но нашата цел е авторските права върху учебниците да са на Министерството на образованието и науката, а не както досега на издателствата. Ако ние имаме тези авторски права, това значи да имаме и отговорността за съдържанието, и правото да променяме и поправяме допуснати грешки. Сега не е така, а има толкова недоволни от съдържанието“, обясни министър Клисарова.

Тя отговори и на редица конкретни въпроси на гражданите, свързани с частните училища, със стипендиите на студентите, с отпадането на децата от образователната система.