Училища

Просветното министерство иска едносменен режим за учениците

Сега в 298 училища се учи на двусменен режим, една част от тях са в самостоятелни сгради, има и по две училища в една сграда. Трябва обаче да следваме политиката за преминаване към едноносменен режим в училищата, защото той има редица предимства, но това може да стане в по-продължителен период, заяви просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

По думите му, някои училища до година-две с намаляване на приема и където има недостиг на няколко класни стаи, ще преминат на едносменен режим на обучение. В най-големите градове е най-голямата концентрация на двусменен режим в училищата, но се прави анализ на цялостната образователна инфраструктура в София, Варна и Пловдив, каза Вълчев.

Той коментира, че ако в последните години имаше недостиг на места в детските градини и се строяха нови сгради, то през следващите години повече от инвестициите в материалната база в образованието ще са насочени за изграждане на училища. Във Варна ще бъде изградена изцяло нова сграда на Математическата гимназия, в Бургас бяха открити две училища, а МОН е подпомагало довършването на училища, но те не са в най-големите градове, отбеляза Вълчев.

Той каза, че в София има няколко квартала – поне четири, в които няма училища и няма никаква образователна инфраструктура. Други квартали са строени за два-три пъти по-малко население и деца, като Лозенец, отбеляза образователният министър.

Все още не е ясно как ще бъдат определени децата, които ще се преместят в новите училища. Преместването им би намалило драстично бюджета на учебните заведения. Въпросът, който поставят директорите, е има ли достатъчно подготвени учители, които да преподават в новите училища и дали правото на избор на родителите няма да бъде нарушено.

От министерството все пак признават, че срокът, който са си поставили за преминаване към едносменен режим е твърде амбициозен и може да не бъде спазен.

Източник: dnes.bg