Ученици Училища

Променена е наредбата за прием на ученици в първи клас в столицата

Променена е наредбата за прием на ученици в първи клас. Тази година всички братя и сестри на ученици до 12 години ще бъдат приемани с предимство в училището, в което учи по-голямото дете.

Промяната се прави, за да не се налага родителите да водят децата си в две различни училища.

Принципът на уседналост, въведен миналата година се запазва. С най-голям шанс да влязат в съответното училище са децата, чийто адрес е в прилежащия на училището район и не е променян през последните над три години. Именно в тази първа група сега са добавени и децата, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в съответното училище.

“Това позволява детето, което е по-малкото да се класира директно отпред на опашката, т.е то отива в т. нар. „първа група“ и се приема преимуществено с огромна степен на вероятност веднага и още на първо класиране”, обясни пред БНТ Тодор Чобанов, зам. – кмет на Столична община.

Ако по-голямото дете е над 12-годишно, то тогава по-малкият му брат или сестра получават 11 точки в класирането, но вече според допълнителните критерии. Това също повишава шансовете на първокласника да бъде приет.

„Това се нарича подкрепа на семейството. Семейството е ценност, ние се борим като общество с демографската криза и част от усилията на обществото да се справи с демографската криза е да насърчава родителите да имат повече от едно дете“, обясни Чобанов.

Запазват се и допълнителните критерии, при които се дават точки за деца с увреждания, от многодетни семейства, завършили подготвителна група в училището и т.н. Тук има само една промяна- точките за дете без родители се увеличават от 5 на 6. Очаква се промените да бъдат приети на следващото заседание на Столичния общински съвет.

Източник: novini.bg