Учители

Проверяват експерта за матурите по математика

Скандалът с обвиненията за теч на информация за матурите по математика след 7-ми клас достигна нови висини.  В сряда проф. Сава Гроздев обвини главния експерт по математика на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКО) Мадлен Христова, че е помогнала на своите възпитаници да изкарат шестици. Христозова е учител в 125-то СОУ „Боян Пенев“ в София.

Започна и проверка от страна на МОН. Проверката е назначена от образователния министър Меглена Кунева още на 20 май и се извършва от Инспектората на ведомството, а резултат се чака след 17 юни, пише в. „Сега“.

Пред Actualno.com директорът на 125-то СОУ Ирена Анастасова отрече, че Христова е класен ръководител на паралелка от 7-ми клас в училището. Анастасова, която е и действащ общински съветник от БСП в Столичния общински съвет (СОС), обясни, че Христова е водила само СИП по математика на 7-ми клас – веднъж седмично.

В сряда просветният министър предложи и ново обяснение за многото двойки, според нея строгите мерки срещу преписването са дали резултат. Кунева индиректно посочи като отговони и учителите, след като депутат от БСП я попита за изводите от изпитите след седми клас. „Последните 20% по успех студенти по педагогика стават учители по математика“, каза тя, обявявайки, че педагогиката следва да бъде приоритет за години напред. На последващ въпрос обаче как ще се мотивират завършилите с отличие педагози тя се оправда, че въпросът за повишаването на заплатите им не е в компетенциите на нейното ведомство.

Източник: actualno.com